7 tips voor als je bang bent om stories te maken

Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord: het is super belangrijk dat je jouw gezicht laat zien, en regelmatig post zodat je top-of-mind blijft. Hier hameren we niet alleen op in de cursus, ook in de blogs en op de Instagram van DigiTelling zie je dit vaak terug komen. Instagram Stories is de uitgelezen manier om dit te doen, maar wat als je dat stiekem best wel eng vindt? Hoe kom je over die angst heen zodat je toch de voordelen kan halen uit het plaatsen van stories? 

Is er een magische spreuk, of een toverdrankje die je van je angsten af helpt? Nee helaas niet… (Al zullen sommigen misschien zeggen dat alcohol ook wonderen doet, maar dat raden we niet per se aan voor je bedrijfsaccount). Er is geen wonder middel, maar met behulp van de volgende tips wordt het vast een beetje minder eng om stories te maken! 

Tip 1: Laat je volgers weten dat je het spannend vindt

Er hoeft helemaal geen schaamte te zitten in het spannend vinden van nieuwe soort content plaatsen. Door te delen met je volgers dat je die spanning ervaart, zul je merken dat velen begripvol zijn en zich in jouw situatie herkennen. Eerlijk en open zijn zorgt voor onderling vertrouwen. Zo bouw je dus gelijk een band op met je volgers! 

Tip 2: Begin met een foto en bouw dan op

Gelijk een driedelige vlog? Dat mag, maar hoeft niet! Je kan best rustig aan opbouwen naar het moment waarop jij zichtbaar bent in bewegend beeld. Begin bijvoorbeeld eerst eens met een foto, en stap dan over op een boomerang. Hier hoef je zelf nog helemaal niet eens op te zien te zijn. Plaats daarna eens een video waarin je wel praat, maar waarin je nog niet zichtbaar bent. Zo kun je oefenen met het spreken op beeld. Hierna kun je doorgaan met het plaatsen van een selfie, en vervolgens een korte video waarop je te zien bent. Op deze manier kun je langzaam opbouwen. De aanhouder wint!

Tip 3: Vertel iets wat comfortabel voelt om te delen

Het plaatsen van een story kan best intiem voelen, maar je hoeft je echt niet gelijk helemaal bloot te geven! Een story kan ook leuk en interessant zijn zonder dat je jouw diepste geheimen op tafel legt. Begin daarom met het delen van iets waar jij je comfortabel bij voelt om over te vertellen. Heb je iets leuks meegemaakt die dag? Of is er een onderwerp waar jij veel kennis over hebt. Vertel daar dan eens over! Of je kunt jezelf simpelweg voorstellen. Dat is namelijk iets wat je waarschijnlijk al vaak genoeg hebt gedaan in je leven en waarbij je sowieso niks fouts kan zeggen.

Tip 4: Oefen op een privé-account of met beste vrienden

Gelijk beginnen op je bedrijfsaccount kan best een grote stap zijn. Je bedrijfsaccount is immers openbaar, en een deel van je volgers ken je waarschijnlijk niet (persoonlijk). Vind je het daarom spannend om gelijk stories met deze mensen te delen? Oefen dan eerst eens voor bekend publiek. Dit kun je doen via jouw persoonlijke account wanneer deze privé is, maar ook door mensen te selecteren voor ‘beste vrienden’ en stories te plaatsen voor alleen deze groep. Kun je nog wat extra test-publiek gebruiken? Voeg dan gerust @digitelling.nl toe! We kijken met liefde met je mee en zullen niet oordelen!

Tip 5: OF, verwijder je vrienden & familie tijdelijk

Word jij juist zenuwachtig als je vrienden en familie meekijken? Dan kan je er ook voor kiezen om te oefenen in een omgeving waarin zij dit niet zien. Dit kan natuurlijk op je bedrijfsaccount, wanneer je jouw vrienden en familie tijdelijk blokkeert, maar ook op een extra account waar je ze niet van op de hoogte stelt. Heb je eenmaal wat zelf vertrouwen gewonnen, vergeet ze dan niet weer toe te voegen! 

Tip 6: Doe alsof je tegen een bekende praat

Deze tip sluit eigenlijk een beetje aan op tip 4. Als je eenmaal klaar bent om videos te posten in de stories van je bedrijfsaccount, dan wil je dit nog steeds op een ontspannen manier doen. Maak het in je hoofd daarom ook niet groter dan het is. Je kent misschien niet alle kijkers, maar je hoeft je ook niet in te beelden dat je voor een gigantische theater zaal staat die tot de nok gevuld is met mensen. Je maakt jezelf alleen maar gek als je te veel nadenkt over wie het allemaal wel of niet gaan zien. Beeld je daarom tijdens het maken van je stories in dat je aan het videobellen bent met één, of een paar bekenden. Dat maakt de situatie al veel minder groots en eng! 

Tip 7: Just do it!

Oefening baart kunst. Des te meer je het doet, des te gemakkelijker het uiteindelijk zal gaan. Denk vooral niet te veel na, en heb vooral ook plezier! Als jij het leuk vindt, zal het ook voor je volgers veel leuker zijn om te zien!

Wil je weten hoe je stories optimaal kunt inzetten voor jouw bedrijf? Dit is een van de vele onderdelen uit de social media voor ondernemers e-cursus. En daar kun je vandaag nog mee beginnen!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Merel van MW2.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Stel hier je vraag!
Hi! Waar kan ik je mee helpen?